Variation

Variation kan ses från flera olika perspektiv när det gäller våra mänskliga behov. Se t.ex. hur våra emotioner böljar från glädje via leda till sorg och ovärdighet för att i nästa stund vända mot hopp vidare till kärlek. Parallellt flyter vårt mentala, våra tankar, likt en surfare på de emotionella vågorna. Helst vill vi vara surfaren som välbalanserat och snyggt håller sig på en jämnhög härlig och kraftfull emotionell våg men ibland faller surfaren ner i vågdalarna och tumlas runt tills brädan är funnen och vågorna lugnat sig tillräckligt för surfaren skall kunna ta sig upp igen.

Livet är variationens dynamik. Det finns egentligen inget att döma i emotionernas vågsvall, tillåter vi dom komma och gå så släpper spänningar och nya tillstånd visar sig för oss. Vi behöver variation i alla dess former. Det innebär att när livet pendlar i en riktning vi inte önskar så kan den ”negativa” kontrasten vara precis vad vi behöver för att hämta kraft att genomföra de förändringar som krävs. Variationen blir en vägvisare för vårt växande.

Om vi låser oss mentalt eller emotionellt under en längre tid tillåter vi inte variationen att få bölja genom vår upplevelse. Förr eller senare kan det innebära att den inre låsta kraften blir så stark att vi fysiskt, mentalt eller emotionellt tvingas ge upp och släppa taget. Vår osäkerhet över vad som kan hända när vi släpper taget är ofta en anledning till att vi väljer att fortsätta låsa oss.

När du är redo så gör du det som krävs! Låt oss anta att det inte är någon slump att du befinner dig (fysiskt, emotionellt, mentalt och spirituellt) där du är just nu, du är precis där du skall vara! Om du vågar litar på att allt är precis som det skall, då vågar du släppa taget.

Se det som en naturkraft och ju mer fördämningar vi bygger så kommer naturens kompromisslösa uthållighet och kraft ändå till slut finna sätt att jämna ut energierna. Det behöver inte vara att fördämningarna dramatiskt brister och sköljs bort, det kan också ske genom att många små sprickor i precis lagom takt får trycket att lätta.

Variation och relationer

Variation är viktigt i relationer. Behovet för variation är olika från person till person och just skillnaden är en av krafterna som naturligt skapar variation i relationer, inte alltid i den emotionella och mentala form vi önskar dock. Vi är olika tränade att erbjuda varandra kärleksfull variation men det kan också handla om att vi helt enkelt inte förstått hur viktigt det är i våra relationer. Det handlar ju om att på olika sätt ge näring åt flamman, komma närmre varandra, att växa tillsammans och njuta av upplevelsen på olika sätt. En blomma, en överraskning, en kyss i nacken, en kurs tillsammans, kanske samtalsterapi, smicker och kärleksfulla ord, släppa kontroll eller att bara lyssna osv.

Fundera på vilka dina behov och önskningar är kring variation (osäkerhet och överraskningar inkluderat). Om du har en partner och inte redan vet vad din partner tänker kring detta, ta reda på det. Det här är ett av de grundläggande mänskliga behoven och önskar vi ta relationen till nästa nivå så är det viktigt att ge detta uppmärksamhet. Är en bukett blommor något du verkligen uppskattar men din partner envist kommer med en chokladask som du låssas bli glad över är ni alltså inte helt tydliga med varandra.

Variationen är manifesterad runt omkring oss hela tiden. Ibland kan vi iaktta den likt en film som griper tag i oss och får oss att skratta eller gråta. Bland är den ett problem, något vi inte vill ha eller inte har kontroll över. Ibland gillar vi den. Den finns där i överflöd runt omkring oss hela tiden.

Omfamnar vi variationen kan den bli kryddan i våra liv, något som färglägger vår upplevelse i varje ögonblick.