Nawi-Flow

Det fantastiska Anderna

Foto: Machu Picchu, Peru 2012

Ni har kanske redan lagt märke till ett antal bilder från Anderna på denna hemsidan och här kommer förklaringen på det. Efter ett antal resor till Peru har jag kommit att älska både landet och den Andiska kulturen, inte minst den uråldriga Q’ero kulturen.

Under spanska inkvisitionen på mitten av 1500-talet tvingades Q’eros söka skydd undan spanjorerna i de svårtillgängliga delarna av Anderna. Q'eros höll sig gömda i bergen ända fram till en etnologisk expedition år 1955 då de blev ”återupptäckta” genom etnologen Dr. Oscar Nuñez del Prado.

Q’ero är inte kopplade till någon religion, iIstället för religiös dogm så är dessa människor är väldigt spirituellt kopplade till naturen och de krafter som dom ser verka där. För Q’eros är allt olika former av energi och dom lever efter så kallad Ayni vilket betyder ömsesidighet. Ayni handlar om ett balanserat utbyte, "flow", av energi mellan människor och människor samt människor och natur. Just denna ömsesidighet, att det skall vara bra för alla, är något som känns verkligt och äkta och något jag önskar se mer av i vår värld. Jag tror vi har mycket att lära från våra ursprungsbefolkningar runt om i världen!

Sägnen säger att Q’eros är ättlingar till Inkarikets höga prästerskap och man kan bl.a. se hur deras fantastiska mönstrade textilier kan spåras tillbaks till Inkakulturen. Deras spirituella ledare kallas Paqos, och dom finns på två nivåer. Altumisayuq som är den högsta nivån som står i förbindelse med högre spirits i bergen och himlen, dom bor ofta ensamma i grottor i de heliga bergen. Den lägre nivån, Pampamisayuq, finns det fler Paqos av och dom står i kontakt med spirits på jordytan, Moder Jord osv.

Foto: Pampamisayuq på Salkantay 4600 möh (topp 6271 möh) Peru 2015

Nawi-Flow Betydelse

Foto: Ausangate 4300 möh, Peru 2017

Q’eros språk heter Quechua och det är från Quechua som jag lånat ordet Nawi i företagsnamnet Nawi-Flow. Nawi betyder öga på Quechua och Flow betyder som bekant Flöde på engelska.

Livet är i ständig omformning och förändring, det är aldrig statiskt; vi åldras, vi byter jobb, vi får barn, våra barn flyttar ut, vi köper och kastar, årstider kommer och går, vi är glada vi är ledsna. För mig påminner Nawi-Flow mig om att Se eller att bli uppmärksam på Flödet i mitt liv.

När vi är i det positiva Flödet så går allt lätt och bekymmersfritt!

Nawi-Flow Värdegrund

Nawi-Flow vilar på grundvärdet ömsesidighet (Ayni). Genom ett genuint intresse för människan och med nyfikenhet, närvaro och trygghet önskar Nawi-Flow bidra till att klienter får uppleva sina önskningar och bevittna ett ökat positivt ”flow” i sina liv.

Nawi-Flow vill vara tydlig med:

  • Vad coachning är och inte är, vilket skall uppnås genom vår coachningsöverenskommelse.
  • Nawi-Flow har för avsikt att erbjuda bästa möjliga coachning, vilket också innebär kontinuerlig fortbildning på området.
  • Din trygghet, vår secretesspolicy

Nawi-Flow Witness Positive Change